piątek, 23 sierpnia 2013

Cudowne babeczki marchewkowe ze słodka ricottą



   Ciasto marchewkowe to najlepsza alternatywa dla niezdrowych kremowo-biszkoptowych tworów ;)
Moje jest ciężkie, wilgotne i pełne zdrowych dodatków. Z jednej masy wypiekłam babeczki i przekladańce, więc potrzeba dekoracji została w pełni zaspokojona.

Przepis jest prosty, a w dodatku możecie go modyfikować wg upodobań smakowych

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 0,5 szklanki słonecznika
- 1/4 szklanki prażonych pestek dyni, orzechów, rodzynek
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- łyzeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

- 1 łyżka masła
- 250 gram serka ricotta
- łyżeczka cukru pudru

Rydzynki możemy wcześniej namoczyć, ja natomiast wole dodać takie prosto z paczuszki, są bardziej soczyste i mają bardziej rodzynkowy smak ;) Wszystkie suche skladniki mieszamy razem, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę. Do suchej masy dodajemy żółtka i sok. Na koniec delikatnie wlewamy piane i delikatnie mieszamy. Całość wlewamy do formy na babeczki lub klasycznej tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min.

Krem to najlatwiejszy element. Ucieramy razem wszystkie trzy skladniki i gotowe. Ciacho dekorujemy skórka z cytryny, miętą lub migdałami w płatkach. Smakowitości :)


















1 komentarz: