środa, 12 czerwca 2013

Letnia sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Nie ma nic lepszego na słoneczny i aktywny dzień niż sałatka ze szpinakiem. Do tego grillowana pierś i obiad gotowy :) Minimalna ilość kalorii, maxymalna ilość zdrowia.

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Czas więc zapomnieć o przerażającej papce z dziecinstwa i odkryć szpinak na nowo :)





Do sałatki :

-Świeży szpinak
-Kulka mozarelli
-truskawki
-oliwa z oliwek z bazylią i czosnkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz