Ja dodałam jej zimowych aromatów- imbir, cynamon, pomarańcza. Wspaniale rozgrzewające połączenie.
Do mojej zupy potrzeba:
- 1 dynie około 2 kg
- 4 średnie ziemniaczki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka gałki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- kilka plasterków tartego imbiru- wg uznania
Dynie obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą około 2 cm ponad dynie. Po około 10 min gotowania dodajemy jak samo potraktowane ziemniaczki. Doprawiamy naszymi cudownymi przyprawami. Pamietajcie, dodajcie je w proporcjach wg waszego gustu. Moja zupa jest bardzo ostra i aromatyczna :) Kiedy warzywa będą juz miękkie, dodajemy miód, mleczko kokosowe i sok pamarańczowy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, blenderujemy i krem jest gotowy.
Do zupy możecie podać delikatny groszek ptysiowy, czy grzanki. Ja postawiłam na bardzo wartościowy makaron z fasoli idealnie pasujący do zup kremów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz